Διαδικτυακή επανάσταση εναντίον της παρακμής και της βλακείας!

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Το εγκόλπιο των «επιτυχημένων» πολιτικών

Του συμπατριώτη μας Γιάννη Μαρίνου


Οι περισσότεροι αναγνώστες μου θα θυμούνται τον σατανικό καρδινάλιο Ρισελιέ από τους περίφημους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά μάλλον αγνοούν τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία της Γαλλίας καρδινάλιο Μαζαρίνο, που όμως αυτός ήταν ο αρχιτέκτονας της ανάδειξης σε πλανητάρχη της εποχής του του Λουδοβίκου ΙΔ' (1643-1715), του Βασιλιά Ηλιου. Συνήθως γίνεται αναφορά στον Μακιαβέλι και στον περιβόητο ηγεμόνα του (1513) που έγινε και μένει η σύνοψη και το σύμβολο του πολιτικού αμοραλισμού. Ωστόσο ο Μαζαρίνος εκπόνησε το «Εγκόλπιο των Πολιτικών», το οποίο προτείνει τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για τους πολιτικούς που θέλουν να πετύχουν και, κυρίως, να διατηρήσουν την εξουσία τους. Θα παραθέσω ενδεικτικά μερικές «συνταγές» του εν όψει εκλογών για να τις αξιοποιήσουν οι νυν και οι μέλλοντες εθνοπατέρες μας αλλά και για να προσπαθήσουμε να τις αποκρυπτογραφήσουμε προκειμένου να αυτοπροστατευθούμε, καθώς εμείς τους αναδεικνύουμε εξουσιαστές μας (από μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη, εκδόσεις Λιβάνη, 1994):



«Υποκρίνου, απόκρυπτε: Κάνε το φίλο σε όλους, συζήτα φλύαρα με όλους, ακόμα και μ' αυτούς που μισείς· θα σου μάθουν να είσαι επιφυλακτικός. Κρύβε με κάθε τρόπο το θυμό σου. Να προτιμάς τις εύκολες επιχειρήσεις για να σε υπακούσουν πιο εύκολα, κι όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δυο μεθόδους δράσης, να προτιμάς την ευκολία κι όχι το μεγαλείο μ' όλα τα βάσανα που φέρνει μαζί του. Φρόντισε να μη γνωρίζει κανείς την άποψή σου για μια υπόθεση, την έκταση των πληροφοριών σου, αυτό που επιθυμείς, ούτε με τι ασχολείσαι, ούτε τι φοβάσαι. Δεν πρέπει όμως να κρύβεις πολύ τις αρετές σου κι ούτε να αγανακτείς για τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών, χωρίς ταυτόχρονα να παίζεις τον ευλαβή. Ακόμα κι αν λίγη σκαιότητα σου επέτρεπε να αποκτήσεις κάποιο πράγμα, να μην τη χρησιμοποιείς.



Μην εμπιστεύεσαι κανέναν: Οταν μιλούν καλά για σένα, να είσαι βέβαιος ότι σε ειρωνεύονται. Μην εμπιστεύεσαι κανένα μυστικό σε άλλον. Κι αν συχνά αγνοούν την αξία σου, μην παινεύεις ο ίδιος τον εαυτό σου, αλλά ούτε να τον υποτιμάς. Οι άλλοι σε παραφυλάγουν και περιμένουν το πρώτο σου ολίσθημα για να σε δικάσουν. Αν κάποιος σου επιτίθεται με ύβρεις, σκέψου ότι βάζει σε δοκιμασία την αρετή σου. Δεν υπάρχουν φίλοι, αλλά κάποιοι που καμώνονται τους φίλους.



Μίλα καλά για όλους: Λέγε λόγια καλά για όλους, ποτέ άσχημα, μήπως ένας τρίτος σε ακούει και τρέξει να τα αναφέρει όλα σε εκείνον που αφορούν. Μη λες παρά μόνο καλά για τους ανωτέρους σου και ειδικά να επαινείς εκείνους που έχεις ανάγκη.



Να προνοείς πριν ενεργήσεις, και πριν μιλήσεις: Αν δεν έχεις πολλές πιθανότητες να ερμηνεύσουν θετικά αυτό που κάνεις ή αυτό που λες, να είσαι βέβαιος ότι θα το διαστρέψουν».



Αν αυτά πρέπει να προσέχει ο κάθε πολιτικός για να αλώσει και να διατηρήσει την εξουσία, σκεφθείτε πόσο περισσότερο πρέπει να προσέχουμε εμείς οι ψηφοφόροι για να επιλέξουμε τους πιο έντιμους και χρήσιμους.

πηγή:tovima
Επιτρέπεται η αντιγραφή και ιεραποστολική αξιοποίηση των κειμένων πού θα βρείτε εδώ, είτε ημετέρων ή αντεγραμμένων από άλλους ιστοχώρους, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ορθόδοξα ή φιλορθόδοξα ιστολόγια με υποχρέωση την αναφορά πηγής και συγγραφέως του κειμένου και την μη περικοπή αυτού για οποιονδήποτε λόγο.Τα ανυπόγραφα άρθρα και όσα δεν αναφέρουν πηγή ανήκουν στο υποφαινόμενο ιστολόγιο.
Συνήθως οι εικόνες πού χρησιμοποιούμε, παρέχονται από την αναζήτηση google.Αν νομίζετε ότι η ανάρτηση τους θίγει δικαιώματα σας, ειδοποιήστε να τις κατεβάσουμε.

Ευχαριστούμε